Снимка: БулфотоМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи пред медиите, след заседание на

...
Снимка: БулфотоМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи пред медиите, след заседание на
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Правосъдният министър трябва да предлага кандидат за главен прокурор в краен случай

Снимка: Булфото

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи пред медиите, след съвещание на Висш съдебен съвет, че опцията, дадена от закона, той да предложи претендент за основен прокурор, би трябвало да се използва единствено в краен случай, написа novini.bg.

" Ролята на министъра на правораздаването не би трябвало да се пресилва и хиперболизира ", добави той. На въпрос дали откакто има единствено една номинация ще има същински избор за основен прокурор, Кирилов отговори, че " изрично ще има избор, макар че ще взе участие единствено един претендент ". И напомни, че такава опция е планувана в закона.

Министър Кирилов не предложи и на днешното съвещание на Висш съдебен съвет кандидатура за основен прокурор, като това беше последната опция да го направи.

По въпроса за системата за инцидентно систематизиране на делата министър Кирилов уточни, че има подозрения в това, че не се прави дълбочинна инспекция от Инспектората на Висш съдебен съвет по записите на разпределените каузи и дали достъпът е бил оторизиран, а въведените данни - обективно правилни. По думите му Висш съдебен съвет би трябвало да откри обстоятелствата, да знае какво се случва и да вземе съответните решения.

Той добави, че в случай че го поканят да прегледа по какъв начин се разпределят прокурорските преписки и каузи, той ще участва, както го е направил и във Върховен касационен съд по покана на ръководителя на съда. Но означи, че системата е обща и единният сървър се намира във Висш съдебен съвет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР